ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2002

Η WWF για τη διαχείριση υδάτων «Μην πνίγετε την οδηγία για το νερό» Μηδαμινή πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της προστασίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων νερών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρά την υιοθέτηση της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για το νερό:

 Διατήρηση και προστασία των υγροτόπων σημαίνει προστασία από τη διάβρωση, φιλτράρισμα των νερών, εξασφάλιση αγαθών, όπως πόσιμο νερό, ψάρια και αλάτι

Σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο για το πολύτιμο αυτό αγαθό, όλες οι χώρες πρέπει να καθορίσουν άμεσα για κάθε ποτάμι τους την αντίστοιχη λεκάνη απορροής και να εκπονήσουν διαχειριστικά σχέδια για κάθε μία από αυτές, επισημαίνει το WWF-Eλλάς με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα για το νερό (σ.σ.: λεκάνη απορροής ονομάζεται η περιοχή μεταξύ της πηγής και των εκβολών ενός ποταμού, τα νερά της οποίας καταλήγουν σε αυτόν).
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό του γλυκού νερού, σύμφωνα με στοιχεία του WWF-Eλλάς, καταναλώνεται για γεωργικές ανάγκες, τις περισσότερες φορές σπάταλα, οι απαράδεκτες αντλήσεις είναι συχνές και οι ακατάλληλες αρδευτικές μέθοδοι και τα κακοσυντηρημένα δίκτυα οδηγούν σε σημαντικές απώλειες. Παράλληλα, η γεωργία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ρύπανσης των νερών, κυρίως εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
«Δύο επιπλέον παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα του νερού στην Ελλάδα είναι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού σε μάλλον άνυδρες περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, και η μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών κατά τη θερινή περίοδο σε επίσης ξερές περιοχές (όπως για παράδειγμα του Αιγαίου). Δηλαδή η ζήτηση για νερό είναι αυξημένη ακριβώς σε εκείνες τις περιοχές που η διαθεσιμότητα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη».
Το WWF-Eλλάς εξηγεί ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται, αφού συνήθως τα μέτρα που επιλέγονται αποσκοπούν μεν στην εξασφάλιση περισσότερου νερού, χωρίς όμως παράλληλα να αντιμετωπίζουν τη σπάταλη και ασύνετη χρήση του. Και οι εκστρατείες ενημέρωσης για τη σωστή χρήση του νερού γίνονται μόνο όταν τα υδάτινα αποθέματα μειώνονται επικίνδυνα, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Με τα πρωτοβρόχια ξεχνιούνται όλα.
Το WWF-Eλλάς και το WWF-Bελγίου, φιλοδοξώντας να συμβάλουν στη σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το νερό, υλοποιούν το πρόγραμμα με τίτλο «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης των υδάτινων πόρων», τονίζει η Αλεξάνδρα Χαΐνη από το ελληνικό γραφείο.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 2/3 του πλανήτη που καλύπτονται με νερό, σχεδόν το 98% είναι αλμυρό, και από το υπόλοιπο το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται εγκλωβισμένο στους παγετώνες ή στο υπέδαφος. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι το θέμα της λειψυδρίας προβάλλει επιτακτικό, καθώς αποτελεί σημαντικό οικονομικό -κοινωνικό πρόβλημα για πολλές χώρες, ακόμη και αιτία πολέμου. Φ.Κ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2002

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, βρίσκει τον πλανήτη να χρειάζεται υδάτινους πόρους.
Μπορεί τα παγκόσμια αποθέματα να μειώνονται συνεχώς, αλλά υπάρχουν τρόποι να βρεθούν νέα, υποστήριξαν χθες στο Ζάππειο Ελληνες και ξένοι επιστήμονες σε διημερίδα με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού. Το κλειδί για την αειφορία των υδάτινων πόρων», που έγινε στο πλαίσιο του «Υδροράματος 2000», με διοργανωτή -για 3η φορά- την ΕΥΔΑΠ.
Μπορεί, λοιπόν, το υγρό στοιχείο να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας της γης, ελάχιστες όμως ποσότητες είναι κατάλληλες για υδροδότηση και άρδευση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ν. Μάργαρης, μόνο το 2,5% του νερού του πλανήτη δεν είναι αλμυρό, τα 2/3 είναι μπλοκαρισμένα στους παγετώνες, περίπου 20% βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ μεγάλο μέρος φτάνει σε λάθος τόπο και σε λάθος ώρα, όπως στα νησιά της Μεσογείου το χειμώνα. Κατά συνέπεια, απομένει για χρήση λιγότερο από 0,08% του παγκόσμιου αποθέματος.
Δεν είναι όμως μόνο οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ανομβρία περιορίζουν σημαντικά τις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωσή του. Τα τελευταία 25 χρόνια οι ανάγκες για νερό στις μεσογειακές χώρες αυξήθηκαν κατά 60% και τις προσεχείς δύο δεκαετίες η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%.
Στην Ελλάδα εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα των Κυκλάδων, όπου το 2000 μεταφέρθηκε κατά 87% περισσότερο νερό από το 1999, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα Δωδεκάνησα ήταν 21%.
«Οι ελλείψεις νερού στη Μεσόγειο οφείλονται στις γεωργικές αρδεύσεις και στις αυξημένες τουριστικές απαιτήσεις κατά τη θερινή περίοδο διευκρίνισε», ο κ. Μάργαρης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της επεξεργασίας των υγρών λυμάτων και τη διάθεση του παραγόμενου νερού στην άρδευση.
Την πρακτική αυτή υποστήριξαν και καθηγητές ξένων πανεπιστημίων και παρουσίασαν παραδείγματα από χώρες όπου εφαρμόζεται. Στην Αίγυπτο το νερό από επεξεργασία λυμάτων υπολογίζεται σε 2,59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο και στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας φτάνει τα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Στην Πόλη του Μεξικού το 90% των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων χρησιμοποιούνται για άρδευση, ενώ στο Ισραήλ το ποσοστό ξεπερνά το 60%.
Στο Homebush Bay του Σίδνεϊ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, 7.000 κυβικά μέτρα νερού αυτής της προέλευσης χρησιμοποιήθηκαν κάθε μέρα σε τουαλέτες αθλητικών εγκαταστάσεων και για άρδευση ελεύθερων χώρων και κήπων.
Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά σε ορισμένες περιοχές εφαρμόζεται από πολύ νωρίτερα, όπως στο Λος Αντζελες από το 1962. Στη χώρα μας το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης των υγρών λυμάτων είναι πολύ μικρό, γεγονός που αποδίδεται στο οικονομικό κόστος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δ.σ. της ΕΥΔΑΠ Β. Τόγια: «Για να βρεθεί νερό που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς πόση, αφού επεξεργαστεί, να διανεμηθεί στον καταναλωτή, να επανασυλλεγεί στο αποχετευτικό δίκτυο και να επεξεργαστεί πριν καταλήξει ξανά στο περιβάλλον, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Η απόφαση για το ποιος θα το πληρώσει είναι από τα πιο καυτά θέματα στον τομέα της διαχείρισης του νερού».
Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας, είπε ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την ΕΥΔΑΠ και το Ταμείο Συνοχής εξασφαλίζουν την Αθήνα από τον κίνδυνο της λειψυδρίας και αναφέρθηκε στο υδροδοτικό έργο του Ευήνου και στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2002

Διψούν 1,1 δισ. άνθρωποι
Μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας υποφέρει ακόμα σήμερα από έλλειψη ή κακή ποιότητα του νερού, με σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της UNICEF που, χθες, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα.
Παρά τις σημαντικές επενδύσεις στην παροχή νερού τα τελευταία 20 χρόνια, οι στόχοι της δεκαετίας για καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης μέχρι το έτος 2000 δεν επιτεύχθηκαν, σύμφωνα με την ελληνική επιτροπή της διεθνούς οργάνωσης. Ετσι, αυτή τη στιγμή:
**1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σχεδόν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
**2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, (το 80% από αυτούς στην Ασία).
Το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού που πλήττεται από την έλλειψη νερού είναι τα παιδιά. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κρούσματα διάρροιας το χρόνο προκαλούν 2,2 εκατομμύρια θανάτους, σε ηλικίες έως 5 ετών, ενώ έχουμε συχνή εμφάνιση και άλλων ασθενειών όπως:
* Εντερικά παράσιτα: προσβάλλουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου και ανάλογα με τη βαρύτητα της μόλυνσης, οδηγούν σε υποσιτισμό, αναιμία και ελλιπή ανάπτυξη.
* Τράχωμα: σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί από τράχωμα. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής παροχή νερού θα μπορούσε να μειώσει το ρυθμό προσβολής κατά 25%.
* Σχιστοσωμίαση: έχει προσβάλει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους από τους οποίους τα 20 εκατομμύρια σε βαριά μορφή. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής παροχή νερού και υγιεινής μπορούν να ελαττώσουν το ρυθμό μετάδοσης κατά 77%.
* Χολέρα: είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που όμως, μπορεί εύκολα να προληφθεί, με την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και σωστή υγειονομική συμπεριφορά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2002

Η Κομισιόν μάς εγκαλεί για κακή διαχείριση λυμάτων
Για κακή διαχείριση των αστικών λυμάτων εγκαλεί τη χώρα μας η Κομισιόν, η οποία κίνησε τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκη, η αρμόδια επίτροπος για το Περιβάλλον, Μ. Βάλστρουμ, σημείωσε ότι στα τέλη του '98 μόνο 4 από τις 33 ελληνικές πόλεις διέθεταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Η διαδικασία που έχει ενεργοποιήσει η Κομισιόν αφορά την επεξεργασία των λυμάτων στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ελευσίνας. Οπως σημειώνει ο Ελληνας ευρωβουλευτής, η Κομισιόν πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της, λόγω του ότι μεγάλος αριθμός πόλεων με περισσότερους από 150.000 κατοίκους εξακολουθούν να απορρίπτουν τα λύματα στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2002

Πλημμύρα παιδικής ευαισθησίας
Μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας κέρδισαν το πρώτο βραβείο (1.000.000 δρχ.) του διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ, που είχε θέμα την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συνολικά απονεμήθηκαν δεκαοκτώ βραβεία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα -όλων των βαθμίδων- κατά την εκδήλωση «Υδρόραμα 2002», χθες στο Ζάππειο.
Οι μαθητές του ειδικού σχολείου Καλλιθέας βραβεύθηκαν για την εργασία τους με τίτλο «Το νερό - Η ύδρευση της Αττικής». «Με την εργασία τους κατάφεραν να γνωρίσουν το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης. Η αδυναμία τους να έχουν εικόνα του κόσμου που τους περιβάλλει, ξεπεράστηκε με την κατασκευή ανάγλυφων μακετών, οι οποίες με χρονική σειρά παρουσιάζουν τη διαδρομή του νερού», είπε ο διευθυντής του σχολείου τους, Στ. Μακράκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, Βασίλη Τόγια, ο οποίος επισήμανε:
«Οι μαθητές του σχολείου αυτού μας δίνουν το μήνυμα πως δεν χρειάζεται το κράτος να τους αντιμετωπίζει με υπερπροστασία, αλλά να τους δοθούν οι ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να ζήσουν ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία».
Πρωτότυπη ήταν και η ιδέα του οκταθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αντιρρίου (πρώτο βραβείο εικαστικής παρέμβασης). Με την εργασία τους «Η σταγόνα», οι μαθητές δείχνουν τη σημαντικότητα κάθε σταγόνας νερού. Έφτιαξαν μια τεράστια ασημένια νεροσταγόνα από κομμάτια πλαστικού και μπουκάλια εμφιάλωσης νερού, που κρατούν και προστατεύουν χέρια παιδιών φτιαγμένα από πυλό και γύψο.


(10/10/2001)

www.imerisia-ver.gr

ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ
ΕΠΙΝΑΝ ΝΕΡΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Νερό ακατάλληλο προς πόση και κάθε άλλη οικιακή χρήση... εμπλουτισμένο με κολοβακτηρίδια έπιναν τους τελευταίους μήνες στο Μακροχώρι.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Λευτέρης Βαλαβάνης, ο οποίος αφού είχε προσκομίσει δείγματα νερού στη ΔΕΥΑΒ, παρουσίασε τ' αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου.

Πως ξεκίνησε ο έλεγχος του νερού
Το Θέμα του νερού στο Μακροχώρι ξεκίνησε πριν ένα μήνα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Βαλαβάνης και Λιλιόπουλος ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για περιστατικά γαστρεντερίτιδας πήραν δείγματα νερού και τα πήγαν για έλεγχο στη ΔΕΥΑΒ. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Το νερό δεν πληρεί τις προϋποθέσεις και είναι ακατάλληλο για πόση και κάθε άλλη οικιακή χρήση.

Φωτιές ανάβει το νερό στην ισραηλινή κυβέρνηση 

Ιερουσαλήμ: Σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης προκαλεί το σχέδιο που κατάρτισε ο κυβερνητικός σύμβουλος, αρμόδιος για τους υδάτινους πόρους, Νόαχ Κινάρτι, για την εισαγωγή νερού από την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία που πλήττει το Ισραήλ. 

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Ha'aretz την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών Ελί Σουίσα -ανήκει στο Shas, ένα από κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Εχούντ Μπαράκ- κατηγόρησε την Πέμπτη το πρωθυπουργικό γραφείο ότι παραβίασε τις αρχές που έχει θέσει ο ίδιος ο Μπαράκ για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του επαγγελματισμού στην κυβερνητική δράση. 

"Θα περίμενα από κάποιον που μιλά νύχτα μέρα για διαφάνεια και επαγγελματισμό να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και όχι να δρα αντίθετα από τις πολιτικές των υπουργείων και των αρμόδιων οργάνων" είπε απειλητικά ο Ε.Σουίσα και προσέθεσε ότι το υπουργείο Υποδομών είναι το μοναδικό υπουργείο που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για το νερό στο Ισραήλ. 

Το σχέδιο του Ν.Κινάρτι προβλέπει τη μεταφορά ύδατος με δύο υδροφόρα πλοία από τον ποταμό Μανάβγκατ της νότιας Τουρκίας στο Ισραήλ. 

Αντιθέτως, ο Ελί Σουίσα και ο Ισραηλινός επίτροπος για τους υδάτινους πόρους, Μέιρ Μπεν Μέιρ, προτείνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων αφαλάτωσης εντός του Ισραήλ, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας σχέσης διαρκούς εξάρτησης της χώρας από γειτονικά κράτη.

Πηγή: Associated Press

Το νερό μήλον της έριδος για τους αγρότες της Θεσσαλίας 

Λάρισα: Τη διοργάνωση παράλληλων συλλαλητηρίων στις έδρες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών αποφάσισαν για την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας. Αυτήν τη φορά αιχμή των διεκδικήσεων θα είναι το νερό, καθώς οι αγρότες επιχειρούν να προλάβουν το πρόβλημα της λειψυδρίας που εμφανίζεται πάγια πλέον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το οποίο αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των θεσσαλικών νομών. 

Οι Λαρισαίοι αγρότες χαρακτήρισαν το ζήτημα του νερού ως «πρόβλημα επιβίωσης», ενώ οι Καρδιτσιώτες και οι Τρικαλινοί δέχτηκαν ότι το νερό είναι πρόβλημα, χωρίς, όμως, να συμμερίζονται την αγωνία των Λαρισαίων για τις διαστάσεις του. Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της λειψυδρίας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν στη διεκδίκηση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών.

Πηγή: ΑΠΕwater - back page      water - home page      water - back page
 Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr