Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το νερό, εκατομμύρια χρόνια τώρα, ακολουθεί ένα ορισμένο κύκλο στη φύση. Ακολουθεί δηλαδή μια συγκεκριμένη πορεία η οποία επαναλαμβάνεται συνέχεια. Ο ήλιος όλοι ξέρουμε ότι ζεσταίνει το νερό της θάλασσας αλλά και των ποταμών και των λιμνών. Έτσι το νερό εξατμίζεται και με τη μορφή υδρατμών ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό. 

Η θερμοκρασία ψηλά στην ατμόσφαιρα είναι μικρότερη και με τη μορφή κι έτσι οι υδρατμοί κρυώνουν και γίνονται σταγονίτσες νερού και κρυσταλλάκια πάγου.  Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται τα σύννεφα. Εξαιτίας του βάρους οι σταγόνες αυτές πέφτουν πάλι στη γη σαν βροχή, σαν χιόνι ή σαν χαλάζι.

Το μεγαλύτερο μέρος της βροχής και του χιονιού καταλήγει στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Το υπόλοιπο πέφτει στη στεριά και κυλάει στα ποτάμια ή απορροφάται και αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές.


ΠΕΙΡΑΜΑ

Γκαζάκι - Μπρίκι με νερό - Ένα καπάκι κατσαρόλας ή ένα κομμάτι γυαλί
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό. Όταν αρχίζει να βράζει και να σχηματίζονται οι υδρατμοί βάζουμε το γυαλί ή το καπάκι από πάνω. Παρατηρούμε ότι σχηματίζονται στην επιφάνειά τους σταγόνες νερού.


ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ  ΚΥΚΛΟΣ - ΔΙΑΠΝΟΗ
Και τα φυτά παίζουν σπουδαίο ρόλο στον κύκλο του νερού. Παίρνουν με τις ρίζες τους το νερό και το ελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαπνοή.

Υλικά
Λίγα φρέσκα λαχανικά ή φύλλα - Μια στεγνή σακουλίτσα - Σχοινί ή ταινία για να δέσουμε τη σακούλα

Εκτέλεση
Βάζουμε τα λαχανικά στη σακούλα και δένουμε σφιχτά το πάνω μέρος της με το σχοινί ή την ταινία. Αφήνουμε τη σακούλα στο παράθυρο ή σ’ ένα άλλο εξωτερικό μέρος για μια μέρα. Όταν παρατηρήσουμε τη σακούλα την επόμενη μέρα θα δούμε ότι υπάρχουν σταγόνες στο εσωτερικό της. Τα λαχανικά ή τα φύλλα έχουν κάνει τη διαπνοή.water - back page      water - home page      water - back page
 Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr