Οι χρήσεις του νερού στην καθημερινή μας ζωή είναι πάρα πολλές. Χρησιμοποιούμε το νερό για να πλυθούμε, να μαγειρέψουμε, να καθαρίσουμε, να πλύνουμε τα πιάτα και τα ρούχα μας κι ένα σωρό άλλα.
Επειδή έχουμε την εντύπωση πως είναι πάρα πολύ κι πως δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει, το σπαταλούμε. Ξεχνάμε όμως ότι μόνο το 1% του νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις καθημερινές μας ανάγκες.

Παλιότερα  ο άνθρωπος πρόσεχε περισσότερο το νερό. Ούτε το σπαταλούσε , ούτε πολύ περισσότερο το μόλυνε. Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν το νερό με σύνεση, αφού έπρεπε να το μεταφέρουν από τις κεντρικές βρύσες του χωριού.
Σήμερα όμως, με ένα σωρό βρύσες στα σπίτια μας, άλλαξαν και οι συνήθειές  μας. Το ξύρισμα γίνεται με ανοιχτές βρύσες. Το ίδιο γίνεται και με το πλύσιμο των δοντιών μας. Καθαρίζονται οι δρόμοι με λάστιχα αδιαφορώντας για την υπερβολική σπατάλη του νερού. Τα αυτοκίνητα πλένονται με λάστιχο κι αυτά και μάλιστα τόσες πολλές φορές που δεν ξέρεις τι να υποθέσεις. 
Στο παρακάτω σχέδιο βλέπετε πως μοιράζεται η κατανάλωση νερού σ' ένα μέσο νοικοκυριό

Και δεν αρκείται ο σύγχρονος άνθρωπος στη σπατάλη του νερού. Καθημερινά το μολύνει με πολλούς και διάφορους τρόπους. Τα νερά από τις τουαλέτες, οι αφροί από τα πλυντήρια και τις κουζίνες, τα διάφορα σκουπίδια και πολλά άλλα ακόμη, υποβιβάζουν καθημερινά την ποιότητα του νερού.

Καιρός όμως ν' αλλάξουμε συνήθειες. Το νερό είναι αγαθό που ανήκει σε όλους. Ανήκει ακόμη και στις επόμενες γενιές. Ας αρχίσουμε από το σπίτι μας. Τι μπορούμε να κάνουμε;

ΕΝΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΚΑΙ 80%

 

ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

1 Ντους Με το ντους να τρέχει συνέχεια (120 λίτρα) Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε (30 λίτρα)
2 Πλύσιμο δοντιών Με ανοιχτή βρύση (20 λίτρα) Με προσεκτική χρήση νερού  (2 λίτρα)
3 Μπάνιο στη μπανιέρα Με γεμάτη μπανιέρα (180 λίτρα) Με ντους (30 λίτρα)
4 Ξύρισμα Με βρύση ανοιχτή συνέχεια (20 λίτρα) Με προσεκτική χρήση νερού  (3 λίτρα)
5 Πλύσιμο πιάτων στο χέρι Με ανοιχτή βρύση 150 λίτρα την ημέρα Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στο νεροχύτη ή στη λεκάνη 25 λίτρα την ημέρα
6 Πλυντήριο πιάτων Μεγάλο πρόγραμμα (150 λίτρα την ημέρα) Οικονομικό πρόγραμμα (35 λίτρα την ημέρα) 
7 Πλυντήριο ρούχων Μεγάλο πρόγραμμα (300 λίτρα την ημέρα) Οικονομικό πρόγραμμα (135 λίτρα την ημέρα)
8 Καζανάκι Χωρίς ειδική σακούλα, για τετραμελή οικογένεια 160 λίτρα την ημέρα Με ειδική σακούλα ή τούβλο 125 λίτρα την ημέρα
9 Πλύσιμο εξωτερικών χώρων Με λάστιχο 50 λίτρα το λεπτό Χωρίς λάστιχο (απλό κατάβρεγμα με ποτιστήρι) μείωση κατά 80%


water - back page      water - home page      water - back page
 Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr